GDPR

Den snabba tekniska utvecklingen och globaliseringen har skapat nya utmaningar vad gäller skyddet av personuppgifter. Den 25 maj 2018 träder därför EU:s nya regler kring dataskydd i kraft och ersätter mer än tjugo år gamla bestämmelser, Personuppgiftslagen (PUL). Den nya förordningen berör alla företag och branscher och omfattar framförallt ett stärkt skydd för den registrerade och utökat ansvar för de som registrerar eller behandlar personuppgifter. Dessutom kan det innebära dryga böter att inte följa förordningen –  upp till 4 % av bolagets globala omsättning eller upp till 20 miljoner euro i böter.

Har din organisation full kontroll hur personuppgifter hanteras?

Om ni redan har system och processer som säkerställer att personuppgifter följer PUL så är inte förändringen så stor. Men är du säker på att din organisation följer PUL helt fullt ut idag? Om inte  kan det vara bra att din organisation ser över hur personuppgifter hanteras och lägga upp en handlingsplan om vilka system och processer som kanske behöver anpassas. Nedan hittar du en projektplan som du kan utgå från i ert arbete med att komma igång i er verksamhet.5 viktiga punkter att tänka på:

  • Ta reda på var personuppgifter finns lagrade, både strukturerade och ostrukturerade
  • Se till att berörda personer ska ges enkel tillgång till sina egna uppgifter
  • Se till att berörda personer kan få sina uppgifter borttagna
  • Se till att samtycke finns för att samla in en persons uppgifter
  • Se till att uppgifterna är portabla för berörda personer

Vi hjälper dig

Regulatoriska projekt, kräver strukturerad traditionell projekt- och programledning, vilket vi har lång erfarenhet av. Vi har arbetat med många strukturerade projekt när nya lagstiftningar träder i kraft, bland annat inom finans- och försäkringsbranschen samt i offentlig sektor. Vi kommer gärna ut och berätta mer om hur vi kan hjälpa er att komma igång med arbetet. Se kontaktuppgifter till höger!

Läs mer om EU:s Allmänna Dataskyddsförordning eller General Data Protection Regulation (GDPR)


Publicerad: 2016-11-09

Dela artikeln: Share on LinkedInShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone

Aktuellt
Artikel

Kontakta Peter för mer information

Peter Dahlén Försäljningschef 070-109 20 51 Se Linkedin-profil