Sveaskog hade efter flera förstudieprojekt bestämt sig. Det var dags att ta kommandot över sin egen huvudprocess. Bort med informationsöar, olika arbetssätt, röriga begrepp, bristande systemstöd m.m. som alla gav alldeles för hög andel oplanerat arbete, svansstyrning, tryckande flöde, stress och intern friktion. Men stora kliv kräver stora grepp. Hur skulle de denna gång lyckas åstadkomma permanent förändring tillsammans med ett bra utformat systemstöd?

Ansatsen var att låta förändringen vara loket och att låta förändringsledning genomsyra hela arbetet. Då var förändringsledning något helt nytt på Sveaskog. Nu, sex år senare är det en självklar del av vardagen, ledarna är vana och kompetenta förändringsledare, organisationen har en specialanpassad verktygslåda och ett gemensamt förhållningssätt för att lyckas med en förändring. Ett annat grepp var att överge stora, trygga vattenfallsprojekt och helt enkelt acceptera att om nu förändringen är loket, ja då måste de utveckla och anpassa systemstöden längs vägen. Dags att anamma det agila manifestet. På programnivå, för förändring, i utvecklingen.

Programmet närmar sig slutet men sedan flera år tillbaka gläds Sveaskog åt effekterna av de förändringar programmet katalyserat. Inte bara avseende kultur och ägarskap utan även resultatmässigt. Idag har man bl.a. mycket högre andel planerat arbete – och med det framförhållning – vilket kunderna älskar. Dessutom har vardagen för alla aktörer blivit mer transparent och förutsägbar vilket minskat på stressen och gjort jobbet lite roligare!

Men hur kom de dit? Vår konsult Annika Andersson och programledare Johan Bergström på Sveaskog berättar om resan, vad som funkat, vad som inte funkat och hur effekten av satsningen lever vidare sex år efter starten.

Talare: Annika Andersson är förändringsledare på Frontit med många års erfarenhet av förändringsledning och agila arbetssätt och Johan Bergström är programledare på Sveaskog.

Målgrupp: Webbinariet riktar sig till dig som leder eller arbetar med dessa frågor och vill få ökad kunskap samt inspiration.

Tid: Onsdagen den 10/3 klockan 8.30-9.15. 30 minuter föreläsning följt av 15 min frågestund.

Vi sänder våra kostnadsfria webbinarier i Zoom, det fungerar både om du laddar ner applikationen eller om du öppnar via browser. Får du problem med ljudet kan du prova att logga in via din smartphone istället. Du som ej kan använda Zoom får en länk till vår Youtube-kanal 24 h före sändning istället.

Artikel
Artikel
Relaterat material

Kontakta Annika för mer information