Om COBIT, PM3, eller ITIL är svaret – vad är då egentligen frågan?

28 oktober, 2014

Detta seminarium ger en introduktion till några olika modeller och ramverk för IT-styrning och IT-ledning. Hur passar de ihop med varandra? Vilken pusselbit bidrar de var och en med? När är de lämpliga att användas? Om COBIT, PM3, ITIL eller något annat är svaret – vad är då egentligen frågan?

”Management” handlar om hur man navigerar fartyget genom en trång skärgård, så handlar ”governance” om att besluta om fartygets destination. Men ett vanligt problem är att IS-chefen får båda uppgifterna på sitt bord och har så fullt upp med att ta fartyget genom skärgården att det inte blir så mycket tid över till att fundera på destinationen.

En god övergripande IT-styrning, god IT governance, innebär att den högsta ledningen styr IT genom att utvärdera, ge direktiv och följa upp. Men det innebär också att ansvar och befogenheter hänger ihop, att verksamhetsstrategi och IT-strategi hänger ihop, att upphandling görs tydligt och öppet, att IT-verksamheten är effektiv, att IT uppfyller krav i regelverk och att IT tar hänsyn till hur människorna i processen fungerar.

Apotekshyllan för IT-styrning är full av mediciner som lovar att bota allt mellan himmel och jord, och det ligger ju i varje medicintillverkares intresse att visa på ett så brett användningsområde som möjligt för den egna medicinen. Så, precis som på det vanliga apoteket, så är det bra om jag har en diagnos innan jag köper medicin. Finns det verktyg för att göra en sån diagnos? Och vilken medicin är lämplig att ta mot vilka symptom?

Talare

Lars-Åke Nyberg och Jan Lindqvist, konsulter på Frontit med många års erfarenhet av området är seminariets talare.


Presentationen


Seminarium september 2014

Dela artikel
Facebook
LinkedIn
E-post