Frontit räddar mat tillsammans med Sopköket

6 november, 2019

Frontit vill medvetet bidra till en hållbar utveckling och genomför därför många initiativ för att främja en bättre framtid. Under 2019 har Frontit beställt catering från Sopköket till konsultträffar, kundevent och kurser vilket har resulterat i att vi tillsammans räddat 48 kg råvaror från att bli matsvinn. Vi ser fram emot att tillsammans rädda mer mat framöver!

Samarbete med sammanställning av räddad mat

Under 2019 har Frontit beställt catering från Sopköket vid flera tillfällen, för sammanlagt 142 gäster vid konsultträffar, kundevent och kurser. Tillsammans har vi minskat matsvinnet med 48 kg och mer mat kommer vi rädda framöver! “Det är roligt att jobba med bolag som Frontit, som också är lika intresserade av att ta ansvar för våra resurser som vi är. Dessutom kul att de vill följa upp och sammanställa hur mycket räddad mat de bidragit till i deras hållbarhetsrapport i slutet av året.” säger Filip Lundin, grundare av Sopköket. Jennie Persson jobbar som konsult och är också ansvarig och samordnare av hållbarhetsarbetet på Frontit. Hon tycker det är fantastiskt att det dyker upp fler möjligheter att göra mer rätt i vardagen. “Det är underbart att kunna beställa mat och samtidigt känna att det gör skillnad, en måltid i taget. Jag hoppas att fler blir motiverade att ta in catering genom Sopköket, då jag dessutom vet att de agerar hållbart utifrån så många andra aspekter såsom cirkulär ekonomi, minimerat engångsartiklar, social hållbarhet och hållbara transporter tex.” säger Jennie Persson.

 

Sopköket gör mer än att minska matsvinnet

Sopkökets främsta fokus är att minska matsvinnet. Sverige slänger över 30% mat som går att äta och det medför både onödigt klimatavtryck och är resursslöseri. Sopkökets mål är att använda minst 50% räddade råvaror per tillagad måltid. Dessa räddas idag i samarbete med Paradiset Matmarknad, Saltå Kvarn, Bio Food, Gourmet Food, Dole, Fior di Latte, Foodloopz m.fl. Sopköket erbjuder både catering och har en egen restaurang vid Medborgarplatsen i Stockholm. Den är inrett med second-hand möbler som säljs vidare till gästerna. De skapar även jobbtillfällen för folk som står utanför arbetsmaknaden. Det kan röra sig om nyanlända och andra marginaliserade grupper, ofta med tidigare kunskap inom matlagning ut av hela råvaran. De flesta leveranser körs med Movebybike som är den grönaste åkeriet i Sverige som också drivs av samarbeten som främjar en hållbar framtid.

Många möjligheter för oss alla att påverka framtiden på olika sätt

Vi på Frontit gör såklart mycket mer och det finns också mer att göra framöver. Frontit har hållbar utveckling och ansvar som en naturlig del i vår värdegrund men också som en del av vår vision, strategi och våra hållbarhetsmål. Vi har team på våra olika kontor som jobbar för att driva arbetet framåt och utveckla oss inom våra fokusområden; “Hållbara medarbetare”, “Hållbar påverkan hos kund” och “Vårt samhällsansvar.” Vi stöttar våra kunder som förändringspartner och hjälper till i deras omställningsarbete mot mera hållbara resultat genom exempelvis strategiutveckling, verksamhetsutveckling, digital transformation, kvalitetsledning och projektledning. Hör gärna av dig till Jennie Persson eller Peter Dahlén om ni vill veta mer eller bolla idéer om hur just ni kan utveckla ett framgångsrikt arbete för en mer hållbar framtid.

Dela artikel
Facebook
LinkedIn
E-post