Samarbetsverktyg – hitta rätt i djungeln!

23 mars, 2020

Surrogates är Bruce Willis-filmen jag tänker på nu när världen jobbar hemifrån. Dock är jag tveksam till att framtidens utveckling kommer gå mot robotar som totalt ersätter den konstant uppkopplade människans fysiska närvaro utanför hemmet. Men det känns som att denna tvära övergång är här för att stanna och kommer förändra det dagliga arbetet för alla kontorsarbetare framöver.

Hur kan din organisation fortsätta jobba effektivt i team som blir allt mer geografiskt splittrade?

Miro, Discord, Zoom, Slack och Office 365 är några av Frontit-konsulternas favoritverktyg för att samarbeta online.

Miro är ett flexibelt digitalt whiteboard lämplig för Scrum/Kanban-tavla, med många olika templates. Den används för att skapa stora projekt och visualisera alla planerade tasks. Man kan zooma in och ut för att antingen se hela projektet eller kolla på en specifik task. En stor fördel med detta verktyg är att man kan skapa och synliggöra beroenden mellan olika Epics och Stories, genom att dra pilar mellan och koppla ihop dessa. På så sätt får man en enkel överblick över planeringen. Flera användare kan skapa tasks/lappar samtidigt och alla kan se ändringarna live och t.ex. rösta på dessa. Det är särskilt användbart om man vill köra retrospektiv eller planering på distans.

Discord är ett mycket bra verktyg för audio dialog. Man kan skapa olika kanaler för t.ex. team medlemmar som jobbar på distans. En ”push-to-talk”-funktion möjliggör en större kontroll över ljud och innebär att personerna i kanalen kan höras bara när de håller ner pushknappen. Discord finns för Mac, Windows och Linux och är gratis.

Zoom kan användas för videokonferens. Fördelen med den är att den har mycket bra ljudkvalité jämfört med andra alternativ, och att den finns även för Linux.

Slack är ett bra chattverktyg där man kan skapa olika chattkanaler och bjuda in olika medlemmar.

Office 365 är nog en av de mest kompletta produkter med flera bra applikationer i samma paket. Förutom molnbaserad tillgång till e-post, Word, Powerpoint samt Excel finns även Microsoft Teams – ett samarbetsverktyg med möjlighet till gruppchatt, videokonferens och fildelning. OneDrive som också ingår i Office 365 kan användas för lagring och delning av filer online.

Av Mahan Haddad

Dela artikel
Facebook
LinkedIn
E-post