Konsultporträtt: Eva Meunier och uppdraget på Siemens

19 oktober, 2020

Eva Meunier har lång erfarenhet av att driva omfattande förändringar i stora organisationer. Hon har arbetat i olika roller, både som förändringsledare och projektledare, men även i linjechefsroller. De senaste åren har flera uppdrag handlat om team- och ledarskapsutveckling.

För mig handlar fungerande förändring om att få människor och team att utvecklas, berättar Eva.  

Just nu hjälper du Siemens Energy att utveckla ledarskapet på distans. Vad innebär det? 

Jag och min kollega Kerstin Lindfors har tagit fram och genomför en skräddarsydd utbildning i att leda på distans. Utbildningen sker därför helt med digitala verktyg. Vi har nu genomfört de första två tillfällena och kommer inom kort att avsluta utbildningen med ett tredje tillfälle. Utbildningen är utformad för att hjälpa ledare att tänka nytt och ge dem konkreta verktyg för att leda på distans. Deltagarna får också möjlighet att reflektera över sitt eget ledarskap och de utmaningar de ställs inför samt utbyta erfarenheter, så att de får lära av varandra. Vår förhoppning är att vi ska ge deltagarna verktyg att utveckla sitt eget ledarskap så att de kan känna trygghet i att de hittar rätt väg i det digitala ledarskapet. 

Vilka utmaningar har du mött i det nya distansledarskapet? 

Att leda på distans ställer ledare inför nya utmaningar, det kan till exempel vara svårare att bibehålla kreativitet och energi i gruppen, men också att bevara medarbetarkulturen när man möter medarbetarna på nya sätt. Det är också många chefer som tycker att det är svårt att arbeta med värderingar och framtidsfrågor när gruppen inte träffas. Enligt min erfarenhet går det jättebra att arbeta med den här typen av frågor även på distans – det kräver bara andra verktyg och arbetssätt. Jag tror att det är avgörande att vi utvecklar och lär oss nya sätt att arbeta för att människor, team och organisationer ska fortsätta utvecklas även i det nya normala.   

Kan du ge tre tips för att lyckas bättre med att leda på distans? 

  • Se och följ upp varje medarbetare och skapa förutsättningar för gruppen att mötas.  
  • Genomför väl förberedda möten, med tydliga spelregler och tydligt ledarskap, så att möten blir värdeskapande och alla kommer till tals.  
  • Våga hitta former för att arbeta med värderingar och framtidsfrågor, även om arbetet sker på distans.

Här kan du läsa mer om våra utbildningar i digitalt ledarskap.

Se webbinariet om digitalt ledarskap med Eva Meunier och Kerstin Lindfors här

Dela artikel
Facebook
LinkedIn
E-post