Möt vår konsult Jörgen Sjöholm, som de senaste tre åren jobbat som projektledare inom 3D-printing av metallkomponenter på Siemens Energy. Att få jobba med helt ny teknik där produkter utvecklas och nära framtidsvisioner tillsammans med engagerade människor är det som gör uppdraget så roligt menar han.
Du har arbetat som projektledare på Siemens Energy i över tre år nu – berätta om projekten?
Ja, jag började redan i januari 2018 när jag var ny på Frontit. Just nu projektleder jag projekt där det ena är ett kallas ”Quality & Big data” vilket rent praktiskt innebär att vi ska skaffa oss en överblick över all data som har att göra med 3D-printing av komponenter för att hitta avvikelser och fel i processen. Slutmålet är att det här projektet ska göra maskinerna självläkande. Dit är det visserligen långt men redan nu lär vi oss mycket som gör att man kan ersätta en del manuellt arbete med de verktyg vi tar fram. Vi lär oss att se avvikelsemönster på en komponent som printas och på så sätt kan man tidigt se fel som sker under själva 3D-printingen. Vi använder bland annat Mashine learning” för att lära oss att se hur färdigprintade komponenter kommer att fungera så att man i förlängningen ska slippa att testa dem.
Som ett delprojekt i det här stora projektet hjälper vi materiallabbet som behöver struktur på sin data, vi har hjälpt dem med en databas och ett webbgränssnitt som hjälper dem att uppnå den ordning de behöver på sitt material, en anledning är att vi själva är i stort behov av labdata.
Det låter som om ni ligger i utvecklingens framkant?
Ja, man kan verkligen säga att det här är ett R&D-projekt. Vi hör till dem som kommit längst i världen inom detta område. Det innebär att vi har många kontakter runt om i världen både inom Siemens Energysfären och utanför. Framför allt är det kontakter med andra printverkstäder som vill göra samma saker som vi och dra nytta av vårt jobb. Det är intressanta samarbeten och diskussioner där det just nu är vi som springer fortast.
Ett av våra senaste samarbeten handlar om att med hjälp av den portal vi tagit fram, AM Cockpit, ansluta andra verkstäder. Vi har förstås också mycket kontakter med leverantörerna av printar och det vi gör påverkar deras uppdateringar av produkterna, både vi och dem är ju intresserade av att få ut så mycket data som möjligt från skrivarna.
Vad ser du som dina främsta bidrag till arbetet så här långt?
Den stora, långsiktiga visionen för verksamheten handlar om att verkstaden ska bli helt autonom vilket bland annat innebär att skrivarna själva ska kunna beställa sitt material. Det här är en teknologisk framtidsvision – jag har jobbat med att bryta ned projektet och göra det mer jordnära, mer överblickbart. Jag har styrt det mot mer traditionell systemutveckling där verksamheten kan få konkret nytta redan nu t.ex genom att man kan överblicka avvikelser i printprocessen utan att behöva titta på varje del i detalj.
Det finns ett stort intresse för det arbete vi gör och vi har hållit webbinarier för andra som också jobbar med additiv tillverkning.
På det personliga planet tror jag att jag bidragit med ordning, lugn och en del diplomati. Jag har lätt för att prata med människor och har lyckats få med några av dem som tidigare var lite motsträviga så att alla nu drar åt samma håll. Tillsammans har vi har skapat ordning, struktur och hittat ett sätt att förklara vad vi gör men också ett sätt att fånga upp idéer och förvandla dem till något genomförbart. Vi har hittat ett bra sätt att samarbeta inom projektgruppen och verksamheten och det där roligt att organisationen är så stola över vårt jobb.
Det är ju verkligen ett teamwork och det är trevligt gäng att jobba med. Jag uppskattar att det är lite rörigt och att man aldrig riktigt vet vad som händer dag från dag.