Andreas Lupander, projektledare

I detta konsultporträtt får du möta Andreas Lupander som har arbetat som konsult på Frontit i Malmö sedan 2021. Andreas har lång erfarenhet som projektledare inom bland annat energibranschen. Sedan ett halvår tillbaka arbetar Andreas i ett uppdrag hos ett elnätsföretag i Skåne.

 

Kan du berätta för oss om ditt uppdrag, Andreas?
Mitt uppdrag innebär att projektleda två olika utvecklingsinitiativ med bäring på digitalisering. Båda initiativen ska bidra till optimering av hur kunden bäst driver och underhåller anläggningar i vårt elnät. Det ena projektet handlar om att etablera en lagringslösning för bilder från drönarflygningar, där man genom att kunna analysera stora datamängder kan optimera underhåll och reinvesteringar. Det andra är ett proof-of-concept för att skapa nya processer med stöd av AI för underhåll och reparation av nätanläggningar i fält. Lösningen innebär att montörer i fält får till högre kvalitet på dokumentationen av anläggningsdelar vilket kommer såväl höja säkerheten som sänka kostnaderna för att hantera underhåll och åtgärder.

 

Ett omfattande verksamhetsprojekt berör alltid många. Hur säkerställer du att rätt intressenter är med på tåget?
Genom att förstå alla intressenternas behov och förväntningar skapas förutsättningar för att prioritera och nå önskat resultat. Att ha med projektets intressenter på tåget är en förutsättning för en lyckad leverans. Mitt tips är att starta projektet med att göra en intressentanalys. Ställ dig följande frågor:

1. Vilka individer är viktiga enligt projektbeställaren?

2. Vilka bör involveras enligt organisationskartan?

3. Vilka individer äger processer som berörs?

4. Vilka beslutsfora finns som berör projektet?

5. Vilka system och lagkrav påverkar projektet?

6. Vilka andra större initiativ påverkar projektet?

Att detta görs från start är en av nycklarna för att skapa insikter och bygga förtroende i projektet.

Kombinera detta med löpande kommunikation under projektets gång så underlättas mycket när man stöter på utmaningar.

 

Du har jobbat som konsult på Frontit i drygt 3 år nu. Vad tycker du är det bästa med att arbeta på Frontit?

På Frontit finns en väldigt tydlig anda. Kontoren är inte för stora, vi har definitivt det intima med det lilla kontoret. Samtidigt är Frontit stort nog för att kunna bedriva massor med bra och givande utbildningar och nätverk.

Sen är ju kollegorna toppen! De är nyfikna, kunniga, prestigelösa och drivna. Det blir alltid mycket skratt när vi ses, oavsett om det är på vårt lokala kontor eller när vi när vi träffar kollegor från andra kontor på konferenser och utbildningar.

Förutom att Frontit kändes rätt för mig så var möjligheten att få komma till ett bolag som profilerade sig inom just projektledning och förändringsledning viktigt för mig.

Den som trivs på Frontit tror jag gör det för att den vill ha en arbetsplats att komma hem till mellan varven. Du vill gärna delta och ibland bidra till att vi tillsammans blir lite klokare, smartare eller gladare.

 

Vad gör du när du inte jobbar, hur spenderar du din fritid?

Mycket av min fritid går till familjen, där jag särskilt uppskattar små och stora gemensamma avbrott från vardagsrutinerna. Under årets ljusare halva spela jag även golf, men vintergolf i nollgradigt går bort! Att musicera med vänner, jag spelar gitarr och bas, ligger mig också varmt om hjärtat.

Läs om våra medarbetare